Medicinska Škola Ante Kuzmanića Zadar


Interaktivno iskustvo koje mijenja pogled na svijet – posjet Muzeju realnosti

 19. prosinca 2016. 09:27 |   Novosti


Povodom 70. godišnjice djelovanja UNICEF-a,  zadarski  Muzej iluzija  se, od 15.-18. prosinca, pretvorio u Muzej realnosti koji će  “oživjeti” nerijetko potresnu stvarnost u kojoj žive mnoga djeca u svijetu.

Uz pomoć virtualne stvarnosti, holograma, optičkih iluzija i raznih instalacija UNICEF je u Muzeju realnosti  prikazao stvarnost najugroženije djece te svim posjetiteljima osigurao realno interaktivno iskustvo koje otvara nove poglede na današnji svijet, u kojemu zbog siromaštva, prirodnih katastrofa i ratnih zbivanja teško žive milijuni osoba, među kojima je veliki broj djece.

Ulaskom u Muzej realnosti posjetitelji  imaju prilike uz pomoć tehnologije virtualne stvarnosti s Ewanom McGregorom posjetiti selo u Keniji, ući u UNICEF-ov vremeplov i upoznati se s postignućima za djecu u zadnjih 70 godina, kročiti u rudnik u kojem rade djeca, zaigrati računalnu igru za slijepe i prolistati foto-album vjenčanja djevojčica mladenki. Također, mogu  otvoriti i vrata sobe gladi, pogledati kako izgleda škola nakon uragana, pokušati naći izlaz iz medijskog labirinta i čuti “beskonačna svjedočanstva” o traumama koje je teško zaliječiti.

 

Posjetitelji Muzeja mogu saznati više o tome kako UNICEF pomaže najugroženijoj djeci te se aktivno uključiti u program Čuvari djetinjstva i podržati stvaranje boljeg, sigurnijeg i pravednijeg svijeta za djecu.

https://youtu.be/1ookB6mHrV0

Učenici Medicinske škole 3.a i 3. b razreda uz pratnju nastavnica stručnih predmeta, Ljiljane Grginović i Anite Raljević Špralja obišli su muzej i izdvojili par interaktivnih eksponata koji su ih posebno dojmili:

1. Uz pomoć tehnologije virtualne stvarnosti ( VR opreme ) pogledali smo život sirijske djevojčice Sidre koja svoju svakodnevicu provodi u izbjegličkom kampu u Jordanu.

2. „Potresna soba“ dok se naš mozak i oči „ dogovaraju“ oko toga stojimo li na ravnoj ili kosoj podlozi, osjetili smo kako je to „izgubiti tlo pod nogama“ u razornom potresu.

3. Nejednakost (ni)je iluzija ; svijet u kojem živimo prepun je nejednakosti, a jedna je posebna prostorija u Muzeju realnosti, koja na prilićno zoran način pokazuje stvaranjem iluzije da je osoba koja stoji u jednom kutu sobe divovske veličine,a osoba na suprotnom kutu sobe patuljak.

                                                                                        Anita Raljević Špralja