Medicinska Škola Ante Kuzmanića Zadar


Riječ ravnatelja

 

Poštovani prijatelji,

Medicinska škola Ante Kuzmanića - Zadar je srednjoškolska ustanova dugogodišnje tradicije koja obrazuje kadrove u oblasti zdravstva: medicinske sestre / tehničare, fizioterapeutske tehničare, farmaceutske tehničare, kemijske laborante, dentalne asistente, dentalne tehničare i eksperimentalni program Zdravstvene gimnazije. U 15 razreda, škola danas broji 376 učenika, zaposleno 54 djelatnika i 7 vanjskih suradnika, djelatnika, a nastavna baza struke je, kako nekad tako i danas, Opća bolnica Zadar.

Osim formalne naobrazbe nudimo čitavi spektar vještina kroz provedbu EU projekata: u proteklih su nekoliko godina naši učenici i nastavnici bili u Austriji, Mađarskoj, Portugalu…. Tamo su usvajali nove vještine u domeni pružanja zdravstvene zaštite osobama starije dobi te su u tamošnjim institucijama skupljali iskustvo te imali prilike uvidjeti sličnosti i razlike njihovog i našeg sustava medicinske skrbi.

Osim toga, zajedno s drugim zdravstvenim ustanovama u Zadarskoj županiji sudjelujemo u nizu aktivnosti u direktnom doticaju sa zajednicom: mjerimo tlak i razinu šećera u krvi , stojimo na raspolaganju humanitarnim udrugama kroz zajedničke programe

te aktivno sudjelujemo u  nizu aktivnosti, poput Dana sestrinstva, Škole za Afriku, Zeleni tjedan, Božićne  i uskrsne radionice, E-medica, Art dizajn, Globe, Erasmus+, Parlament mladih,ACES….

Aktivni smo i kao volonteri u suradnji sa Crvenim križem -podružnica Zadar,Domom Sv. Frane,Centrom volontera Zadar

U bližoj ćemo budućnosti širiti djelatnost otvarajući nove smjerove za obrazovanju te ćemo useliti u novu zgradu koja zadovoljava najsuvremenije uvjete školovanja u Republici Hrvatskoj.

Riječ je o projektu 'Unaprjeđenje infrastrukture Medicinske škole Ante Kuzmanića Zadar - regionalnog centra kompetentnosti u sektoru zdravstva' kojim će se urediti novi prostori škole na Reljii te projektu 'MEDICINSKA+: Unaprjeđenje rada Medicinske škole Ante Kuzmanića Zadar - regionalnog centra kompetentnosti u sektoru zdravstva' kojem je u fokusu dodatno obrazovanje.
Zbog ograničenih prostornih kapaciteta, prvim će se projektom adaptirati i dograditi bivši đački dom na Relji u koji će se, nakon završetka radova, trajno preseliti zadarska Medicinska škola. 

Početak infrastrukturnih radova očekuje se u prvoj polovici 2021. godine, a ukupna vrijednost ovog projekta 'Unaprjeđenje infrastrukture Medicinske škole Ante Kuzmanića Zadar - regionalnog centra kompetentnosti u sektoru zdravstva' iznosi 49 milijuna kuna te mu je odobren maksimalni bespovratni iznos od 30 milijuna kuna.

Drugom projektu 'MEDICINSKA+' odobren je bespovratni iznos od 43 milijuna kuna, a u njegovom fokusu je dodatna edukacija ljudi. Cilj projekata je uspostava infrastrukturnih, programskih i kadrovskih uvjeta u Medicinskoj školi kao regionalnom centru kompetentnosti koji će učenicima i odraslim polaznicima strukovnog obrazovanja unaprijediti mogućnosti za učenje temeljeno na radu.

Ponosni smo na našu dugogodišnju tradiciju u tritisućljetnom Zadru.Nastojimo i trudit ćemo se biti dostojni nasljednici svojih medicinskih predaka.

Ravnateljica, Anita Basioli