Medicinska Škola Ante Kuzmanića Zadar


Zadarski medicinari o vodi i klimatskim promjenama za UN-ov Samit (CMP22)

 7. studenoga 2016. 10:06 |   Novosti


Učenički tim Medicinske škola Ante Kuzmanića, kao jedna od 14 svjetskih škola sa svih kontinenata, te kao predstavnik Europe, sudjelovao je u projektu "A Global Mobilization on Water and the Climate", a koji će u studenome biti prezentiran na dvotjednom Samitu UN-a "COP22" u Marrakeshu, u Maroku. Projekt je putem  internetskih platformi i video-konferencija omogućio  suradnju škola sa svih kontinenata, a imao je za cilj uključiti i senzibilizirati mlade diljem svijeta za klimatske promjene, te kroz zajednička istraživanja, rasprave i razmjene iskustava izraziti svoje stavove o načinima očuvanja voda i klimatskim promjenama. Projektni tim Škole predstavljali su učenici: Tena Tunjić, Katarina Radović, Antea Škalec, Toni Vidaić, Leonarda Božulić, Doris Anić i Kristina Perica, a pod mentorstvom Višnje Vuko i Edina Kadića.

Nakon višetjednih aktivnosti i izrada materijala, u petak, 28. listopada 2016. učenički tim Medicinske škole sudjelovao je u završnoj konferenciji zajedno s desetak škola diljem svijeta koje su se uključile u ovaj blok (Tajvan, Kanada, SAD, Gana, Filipini, Maroko, Australija, Indija itd.) Video konferenciju je vodio Terry Godwaldt, voditelj Centra za globalnu edukaciju (Centre for Global Education) Queen Elizabeth High School iz Edmontona u Kanadi.
Nakon što je gospodin Terry predstavio sve škole sudionice ovog bloka, uveo nas je u sažetak projekta i aktivnosti koje su škole sudionice odradile. Video konferencija je počela u 16:30 sati, a sastojala se od dva dijela.
Prvi dio konferencije bio je uvod u kojem smo predstavili našu školu, Zadar i Hrvatsku, dok smo u drugom dijelu imali na raspolaganju 3 minute u kojima smo govorili o našim istraživanjima, uvjetima očuvanja voda i klime u Hrvatskoj.  Usporedili smo i o zadacima i načinima zaštite naše planete i sprječavanju klimatskih promjena. Govorili smo općenito o zaštiti vode u svijetu i te kako je neravnomjerno raspoređena. Ukratko smo opisali naše dojmove s prve video konferencije koju smo imali s školom Willowridge te usporedbe naše i njihove države. Govorili smo i o turističkoj usmjerenosti Republike Hrvatske, a s time i manjoj industrijskoj razvijenosti koji kao pozitivan rezultat ima velike resurse čiste i pitke vode, te smanjenu aktivnost onečišćenja zraka.
Ovaj projekt nas je potaknuo na razmišljanje o vodi kao prirodnom bogatstvu bez kojeg život na Zemlji ne bi bio moguć. Dao nam je poticaj da djelujemo na području zaštite našeg okoliša.
Tijekom konferencije smo koristili #BlueYouth i #decarbonize te smo svoje slike i dojmove dijelili na društvenim mrežama (Twitter, Instagram, Facebook).
Predstavnici našeg Školskog tima pozvani su predstavljati Europu i zajedno sa svim školama sudionicama prezentirati istraživanja, suradnju i zaključke na Završnoj konferenciji i UN-ovom Samitu koji se od 3. do 11. studenoga 2016. održava u Marrakeshu u Maroku. Na žalost, zbog financijskih mogućnosti maši predstavnici nisu otputovali u Maroko, ali će naš rad biti prezentiran!