Medicinska Škola Ante Kuzmanića Zadar


Svjetski dan borbe protiv raka (World Cancer Day) – 04.veljače 2023.

 31. siječnja 2023. 12:21 |   Novosti


Svjetski dan borbe protiv raka (World Cancer Day) obilježava se svakog 04. veljače širom svijeta, kako bi se podigla svijest javnosti o oboljenjima od raka, prevenciji te bolesti, ranom dijagnosticiranju, liječenju te skrbi za oboljele.

Rak je jedan od vodećih uzroka pobola i smrtnosti u svijetu s oko 19,3 milijuna novih slučajeva i 10,0 milijuna umrlih od raka u 2020. godini.

U 2000. godini u Zadarskoj županiji od malignih bolesti umrlo je 355 osoba, dok je u 2020. godini umrlo 538 osoba što je povećanje od 51,5%. U 2020. godini rak, odnosno zloćudne novotvorine bile su s udjelom od 25,0%, drugi po redu vodeći uzrok smrti stanovništva, iza bolesti cirkulacijskog sustava (37,2,%). Stopa smrtnosti od raka bila je veća kod muškaraca nego kod žena.

Vodeći pojedinačni uzroci smrti među zloćudnim novotvorinama u Zadarskoj županiji u 2020. godini kod muškaraca bili su rak pluća, rak debelog crijeva, rak prostate, rak jetre i rak mokraćnog mjehura, a kod žena rak pluća, rak debelog crijeva, rak dojke, rak gušterače, i rak jajnika.

U borbi protiv raka uključili su se i učenici 5.b razreda, smjera obrazovanja medicinska sestra/tehničar opće njege, izradom edukativnih plakata s ciljem podizanja svijesti svojih vršnjaka o načinu prevencije raka i važnost održavanja zdravog načina življenja.

Nastavnica Petra Karaga


 europski_kodeks_protiv_raka.pdf