Medicinska Škola Ante Kuzmanića Zadar


Održan trodnevni edukacijski seminar o radu s učenicima s teškoćama u razvoju

 1. travnja 2022. 18:36 |   Novosti


Popodnevni sati utorka, srijede i četvrtka u Medicinskoj školi Ante Kuzmanića - Zadar, ovog tjedna bili su rezervirani za trodnevni edukacijski seminar o radu s učenicima s teškoćama u razvoju. Punu pozornost i aktivnu participaciju nastavnika, stručnih suradnika i mentora, polaznika radionice, vješto je održavala izvanredna profesorica sa zadarskog sveučilišta iz odjela za pedagogiju, doktorica znanosti Matilda Karamatić Brčić, voditeljica seminara.

Cilj samog seminara je bio upoznati nastavnike, stručne suradnike i mentore sa suvremenim znanstvenim spoznajama u radu s učenicima s teškoćama u razvoju, uz poseban naglasak na vještine komuniciranja, a putem praktičnih primjera predstaviti pedagoške strategije, metode i sredstva u radu s učenicima s teškoćama.

Tema prvog dana seminara, utorka 29.03.2022., bila je „Inkluzivno obrazovanje danas – stanje i perspektive“. Govorilo se o ulozi i značaju ključnih sudionika u radu s učenicima s teškoćama - nastavnicima, stručnim suradnicima, ravnateljima, roditeljima, ali i vršnjacima te o posebnim programima u radu s djecom s teškoćama (vrste, primjena i realizacija istih). Ukazalo se na najčešće teškoće kod učenika s kojima se u sustavu redovne škole susreće na lokalnoj i nacionalnoj razini.

Drugog dana, 30.03.2022., obradile su se teme „Učenici sa specifičnim teškoćama u učenju (disleksija, disgrafija i diskalkulija)“, „Učenici s poremećajima u ponašanju (ADHD i ADD)“ i  „Ostale teškoće u sustavu redovne škole“ te se ukazalo na adekvatan način odabira prikladnih metoda i oblika rada u procesu učenja i poučavanja.

Treći dan edukacije, 31.03.2022., ujedno i završni, obilježila je tema „Komunikacijskih vještina u radu s učenicima s teškoćama“. Govorilo se tako o raznim tehnikama učenja i poučavanja kod učenika s teškoćama s ciljem uvažavanja sposobnosti svakoga učenika. Radom u manjim grupama razmijenila su se iskustva, identificirale ključne pretpostavke za kreiranje programa za rad s učenicima s teškoćama te odabran prikladni oblik i metoda rada. 

Trodnevni edukacijski seminar održan je u sklopu projekta „MEDICINSKA+ - Unaprjeđenje rada Medicinske škole Ante Kuzmanić Zadar – regionalnog centra kompetentnosti u sektoru zdravstva“, ukupne vrijednosti 43.232.316,51 kn. Projekt se financira u 100-postotnom iznosu iz Europskog socijalnog fonda kroz Operativni program „Učinkoviti ljudski potencijali” 2014.-2020, a za cilj ima pridonijeti modernizaciji strukovnog obrazovanja i osposobljavanja prilagođenog potrebama gospodarstva uz poticanje inkluzivnosti.