Medicinska Škola Ante Kuzmanića Zadar


Obilježavanje dana sestrinstva

 17. svibnja 2016. 09:21 |   Novosti


Svjetski dana sestrinstva obilježava se 12.svibnja, a ovogodišnja tema je“ Medicinske sestre:snaga za promjene i poboljšanje održivosti zdravstvenih sustava.

Učenici i nastavnici naše škole svečano su obilježili rođendan Florence Nightingale ukazujući joj poštovanje kroz niz aktivnosti u školi i izvan nje.

Učenice Teuta Knežević i Katarina Bukarica svojim likovnim radovima o životu i djelu Florence Nightingale ukrasile su  predvorje škole.

U školskoj knjižnici u 11h započela je svečanost „Sjećanje na Florence“Učenice Dona Galešić, Mirta Jerat i Katarina Bukarica u drevnim uniformama vratile su nas u prošlost. Voditelj programa Ljiljana Grginović  nakon čestitke i pozdravne riječi najavila je program.  Uslijedila su predavanja učenika 3a, 3b razreda, čitanja o životu i djelu Florence Nightingale učenika 4 razreda. Posebnu pažnju privukla su čitanja učenika 1. a razreda: Ane Vukančić, Ane Marije  Dežmalj i Lovre Šindije o životu i djelu Lujze Wagner Janović  koja je obilježila početak  sestrinstva u Hrvatskoj.

Iz čitanja o Florence

Florence Nightingale poznata kao „dama sa svjetiljkom“dala je prvo objašnjenje zdravstvene njege te se smatra utemeljiteljicom modernog sestrinstva. Rođena je u Firenci 12.svibnja 1820.godine u obitelji koja joj je pružila široku naobrazbu ali je njen unutarnji poziv bio briga za bolesne i nemoćne. Željela je postati medicinska sestra kada su joj bile 24 godine, ali joj se želja ostvarila tek sedam godina kasnije. Prvi značajan uspjeh u struci ostvarila je u Krimskom ratu kada je poboljšanjem higijenskih uvjeta smanjila smrtnost ranjenih s 42% na 2%. Njezino objašnjenje zdravstvene njege pod utjecajem je vlastitog obrazovanja, religioznosti, interesa za znanost i shvaćanja zdravlja. Teorija zdravstvene njege je po Florence  „teorija okoline“ koja obuhvaća fizikalne i psihosocijalne aspekte djelovanja na čovjeka. Nightingale ističe komunikaciju medicinske sestre i bolesnika naglašavajući da je važno s bolesnikom razgovarati o stvarima koje ga vesele i on to želi. Uočila je da mirovanje i pasivnost negativno utječu na zdravlje i oporavak od bolesti. Florence Nightingale smatrala je da nije dovoljno biti žena da se bude medicinska sestra već je za to potrebno znanje. Također je ukazala na važnost poznavanja osobe više nego bolesti od koje boluje. Svoj rad nastavila je otvaranjem prve škole za medicinske sestre u Londonu 1860.god a samo godinu dana ranije napisala je i udžbenik „Notes of Nursing“. Florence Nightingale preminula je tiho u svom domu 13. kolovoza 1910.god njen lik i djelo vodilja je  u životu svake medicinske sestre.

U popodnevnim satima medicinske sestre naše škole pridružile su se svečanosti dodijele „Zadarsko bijelo srce“ koje se svake godine dodjeljuje najzaslužnijim sestrama Zadarske  županije. Zadarsko bijelo srce tradicionalno se izrađuje od paške čipke te predstavlja jedinstven spoj međunarodnog i nacionalnog identiteta pripadnika sestrinske profesije.

Zadarsko bijelo srce dobila je Ljiljana Grginović  nastavnik zdravstvene njege u našoj školi za dugotrajan i kvalitetan rad. Zahvalnicu „Zadarsko bijelo srce“ dobio je primarijus Mirko Jamnicki za dugogodišnji doprinos u edukaciji medicinskih sestara i tehničara.

Čestite dobitnicima!

„Nemojte se obeshrabriti kada ustanovite da niste savršeni-to nitko nije. Nastojte prepoznati što radite dobro, što biste mogli bolje, što ste naučili i u čemu ste napredovali. Biti iskren u samoprocjeni, prepoznati vlastite jake strane i slabosti vrlo je korisna vještina  nužna tijekom cijele sestrinske karijere. Rijetko kad možemo postići savršenstvo ali je važno učiti i raditi u tom smjeru.“

„Paket Lemon“