Medicinska Škola Ante Kuzmanića Zadar


Učenica Lucija Magaš osvojila 1. mjesto na Državnom natjecanju „Opisujemo sustave“

 13. studenoga 2020. 09:20 |   Novosti


Dana 9. i 10. studenog 2020. godine održana je Državno natjecanje i smotra „Opisujemo sustave“ koje je bilo planirano u travnju. Organizatori Državnog natjecanja i smotre su Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Agencija za odgoj i obrazovanje i Hrvatsko interdisciplinarno društvo. Zbog pandemije i epidemioloških mjera ovogodišnje natjecanje održalo se u digitalnom okruženju preko platforme Microsoft teams. Učenica Lucija Magaš, pod vodstvom mentorice prof. Gabrijele Marin, već je u prvoj etapi natjecanja ostvarila najveći broj bodova s istraživačkim radom „Čudesan svijet bakterija“, na pismenom dijelu je ostvarila drugo mjesto, ali je nakon usmenog izlaganja potvrdila prvo mjesto. Iako prva u svojoj kategoriji (učenici 1. i 2. razreda) nije zanemarivo da je Lucija imala najveći broj bodova među svim sudionicima, bez obzira na dob učenika.

Tema „Čudesan svijet bakterija“ istražuje interakciju između bakterija koje se nalaze u školskim prostorima i učenika koji tu borave. Tijekom praktičnog rada učenica je uzela briseve s različitih školskih površina te je utvrdila broj i varijabilnost kolonija. Također je ispitala djelotvornost različitih dezinficijenasa te je dokazala da neki „prirodni dezinficijensi“ mogu bolje djelovati od onih koji sadrže visok postotak etanola.

Ovim putem zahvaljujemo se našem profesoru Josipu Škari koji je svojim savjetima, tijekom rada u laboratoriju, olakšao proces uzgoja i mikroskopiranja bakterija. Također se zahvaljujemo i našim spremačicama.

Lucija, hvala ti i sretno!