Medicinska Škola Ante Kuzmanića Zadar


Posjet Jankolovici

 18. prosinca 2015. 20:44 |   Novosti


U posjet u Jankolovicu išli su svi učenici drugog razreda Medicinske škole Ante Kuzmanića zajedno sa časnom Danijelom i profesorom Ražnjevićem. Uz njih još su bili ravnatelj škole, psihologinja i pedagoginja.

Nakon saznanja da ćemo posjetiti komunu u Jankolovici, nismo očekivali ono što smo tamo doživjeli. Posjetili smo ju 30.11.2015. g. Tamo su nas dočekala 2 mladića, naizgled poput nas, ali životom nimalo slični nama. Lijepo su nas ugostili i upoznali sa svojim načinom života u zajednici. Vidjeli smo njihova radna mjesta i upoznali se s njihovim radnim obavezama. Prvo smo pogledali film koji govori o početcima njihove zajednice. Cenacolo je grupa povezanih ljudi u najdramatičnijim trenutcima njihovih života, a osnovala ju je majka Elvira. Nakon toga su mladići počeli govoriti o svojim životima. Njihova priča nas je dotakla i naučila nas da ljude ne osuđujemo na temelju onoga što vidimo jer ne znamo što su sve prošli.

Njihov dan se potpuno razlikuje od našeg. Dan započinju molitvom krunice rano ujutro, zatim imaju doručak te odlaze na svoja radna mjesta (rad u plasteniku, briga o životinjama, pravljenje ručka). Nakon ručka se vraćaju svojim radnim obavezama koje izvršavaju do 17 h. Ako im ostane vremena bave se sportskim aktivnostima te ponovno mole krunicu i onda idu na spavanje oko 21 h. Dan proveden s njima nas je naučio da se životne vrijednosti ne pronalaze u materijalnim stvarima već u ljudima i međuljudskim odnosima.

                                                                                                 Petra Klarica, Antea Škalec, Dora Režan