Medicinska Škola Ante Kuzmanića Zadar


NAIS novi Erasmus + projekt Medicinske škole startao u Antwerpenu

 19. prosinca 2016. 10:40 |   Novosti


Medicinska škola Ante Kuzmanića nastavlja svoje aktivno sudjelovanje u projektima Europske Unije. Nakon završetka projekta u okviru Comeniusa, sada je partner u novom projektu Erasmus +, najvećem programu Europske unije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport.

   Riječ je o Erasmus+ K2, projektu strateškog partnerstva različitih europskih škola, a koji će se realizirati od 2016. do 2018. godine, uz sudjelovanje partnera iz: Srednje škole iz Tukumsa u Latviji, Sint-Jozefinstituut BuSO iz Antwerpena u Belgiji i Liceja tehnologije iz Arada u Rumunjskoj.

   Tema ovog projekta je prezentirati primjere dobre prakse uključivanja učenika koji dolaze iz raznih socijalno osjetljivih sredina (migranti, manjine, konfesije), te učenika s posebnim potrebama u redovni odgojno obrazovni proces (NAIS - New Angles of good practices on Inclusion for all Students).

 

   Prvi transnacionalni susret svih škola u okviru projekta NAIS održan je u Antwerpenu od 26. studenoga do 3. prosinca 2016. godine, a kao predstavnici tima Medicinske škole Ante Kuzmanića, sudjelovali su projektni koordinator prof. Edin Kadić i prof. Ante Ražnjević.

   Stara latinska kaže da je put do zvijezda trnovit. Upravo je u sličnom tonu započelo i naše putovanje. Nakon nekoliko odgoda leta, uspješno smo napustili Zračnu luku Zagreb i krenuli prema Münchenu odakle smo presjeli za Bruxelles. Do odredišta nas je još dijelila kraća vožnja, nadasve ugodnom, belgijskom željeznicom.

   Točno na vrijeme, po dolasku u Antwerpen, dočekali su nas ljubazni domaćini Catlyn i Poll. Istu večer smo se našli sa ostalim sudionicima projekta te ostatak vremena proveli u upoznavanju i druženju.

   Nedjelja je bila predviđena za turistički obilazak Antwerpena. Imali smo sreće jer je u našem domaćinu Pollu bilo sadržano sve ono što nam je trebalo – turistički vodič biciklističke rute zvane "Beer route".

   Predivan dan zaključen je zajedničkom večerom.

 

   Ponedjeljak je bio prvi radni dan. Program se sastojao od obilaska škole Sint Jozef te upoznavanja sa tehničkim i strukturalnim aspektima njihova rada. Po okupljanju, u školi su nas dočekali i ostali sudionici belgijskoga tima, između ostaloga, ravnateljica škole i upravitelj regionalnog sektora srednjoškolskog obrazovanja. Uslijedio je obilazak škole popraćen objašnjenjima i upoznavanjem sa specifičnostima rada i organizacije nastave.

   Nakon "marende", koju su nam priredili učenici (prof. Kadić je bio izrazito oduševljen :o( projektni koordinatori iz svih škola održali su prvi radni sastanak. Analizirali su do sada ostvarene rezultate u Aktivnosti 1, te ankete koje su provedene u školama partnerima.

   Ostali sudionici raspoređeni su po razredima te je svatko proveo po dva školska sata u jednom od razreda. Na taj način smo se direktno uključili i upoznali sa specifičnostima rada u ovoj školi.

   Inače, školu domaćina Sint-Jozefinstituut BuSO, pohađa 240 učenika koji su pripadnici 42 različite nacionalnosti, ali i svih velikih svjetskih religija. Većina učenika predstavlja emigrante svojih matičnih zemalja koji se, putem ove škole, nastoje uključiti u sustav, obrazovati i integrirati u društvo.

   Osnovni cilj Škole je socijalizirati ove učenike i dati im osnovne vještine kroz pet različitih odjeljenja/smjerova: frizerskog, drvodjeljskog, metalurškog, odjela u kome se učenici usavršavaju vještinama čistača/domara i odjela grafičkog dizajna/tiska. Uz navedena, škola raspolaže i posebnim odjeljenjem pedagoga i socijologa zaduženim za skrbi o učenicima problematična ponašanja ("Time Out").

 

   Ostatak tjedna prošao je u istom radnom tonu. Svako jutro (u 9,00 sati) počinjalo se sa tematskim predavanjima, radionicama i obilascima sličnih obrazovnih ustanova ili institucija koje su direktno vezane uz obrazovanje učenika iz ovih socijalnih grupa. Tako smo posjetili Atlas, instituciju za integraciju roma, ali i školu u koju dolaze djeca migranti koji u tijeku jedne godine moraju savladati flamanski jezik i zatim tek krenuti u redovni obrazovni sustav.

  Razbijanje radne dinamike domaćini su uspješno realizirali svako popodne! Domaćini su nas vodili u posjete brojnim znamenitostima bogate belgijske povijesti. Obišli smo  Katedrala Naše Gospe sa slikama Petera Paula Rubensa, bezbrojne crkve i gradske samostane, suvremene muzeje poput predivnog MASS-a ili Muzeja suvremene umjetnosti na otvorenom. Upoznali smo kulturu grada Antwerpa, njegove šarene četvrti, ali i cjelovitu belgijsku kulturu i način življenja.

   Nije potrebno naglasiti kako je tjedan prošao brže no što smo se nadali. Druženje je završeno zajedničkom večerom, pozdravima i planovima za sljedeći sastanak. Domaćini će nam biti kolege iz Latvije.

   U poslijepodnevnim subotnjim satima vratili smo se na polaznu točku. Belgija, Antwerpen, a posebno domaćini, dugo će ostati u našim sjećanjima. Već prvim radnim sastankom "letvica je postavljena visoko".

   Do završnog susreta u Zadru proći će dvije godine. Nadamo se, dovoljno vremena, kako bismo što uspješnije i kvalitetnije opravdali očekivanja ostalih sudionika.