Medicinska Škola Ante Kuzmanića Zadar


SAVJETOVALIŠTE ZA MLADE: Edukativno-humanitarne radionice i štand "Doniraj odjeću i gomilaj sreću"

 7. travnja 2022. 17:30 |   Novosti


U okviru Savjetovališta za mlade od 05.do 07. travnja 2022 u 1 b razredu održana je edukativno-humanitarna radionica i štand "Doniraj odjeću i gomilaj sreću" koju vode profesorica Linda Bakotić, pedagoginja Petra Dominis Žura i psihologinja Yvette Kalaba.

Posljednjih godina sve je veći negativni utjecaj  brze mode ( fast fashion ) na okoliš. Istraživanja pokazuju kako se tijekom proizvodnje tekstila iskorištava ogromna količina vrijednih energenata( vode,  struje). Kada je riječ o umjetnim materijalima utjecaj na okoliš i zdravlje ljudi još je negativniji. Skloni smo opsesivno kupovati velike količine jeftinih i lako dostupnih komada odjeće. Nakon što odjeća izađe iz trenda, gomilaju se velike količine tekstilnog otpada. Cilj ove radionice je osvještavanje o štetnosti brze mode na okoliš te ovisnosti o shoppingu. Naziva se još i „Moderna ovisnost 21. stoljeća“.

Učenici su u tu svrhu izradili dva plakata, prvi sadržava informacije o štetnosti brze mode na okoliš dok drugi sadržava savjete za pametnu i održivu kupovinu( s naglaskom na savladavanje ovisnosti o šopingu). Osvijestili su i koja je rizična skupina za razvoj takve ovisnosti, što je uzrokuje, kako prepoznati blaži i teži poremećaj, koji su tipovi osoba s patološkim simptomima ovisnosti o kupovini, koji su znakovi prepoznavanja ovisnosti o kupovini u sebi i drugima te preporuke za izlazak iz začaranog kruga. Na Dan otvorenih vrata ,07.04.2022., postavljen je štand s odjećom koja je donirana od strane djelatnika i učenika škole. Komadi su imali simboličnu cijenu te je svatko mogao uzeti što mu treba te ostaviti simboličan prilog u kutiju za donacije. Prilozi i ostatak odjeće predani su na kraju dana Udrugama Jakov Zadranin i Bila Hrvatska koje će priloge i odjeću proslijediti ukrajinskim obiteljima u potrebi.