Medicinska Škola Ante Kuzmanića Zadar


Svjetski dan bolesnika 

 12. veljače 2022. 08:35 |   Novosti


Zbog epidemioloških je preporuka ove godine Svjetski dan bolesnika u našoj školi  protekao u nešto drugačijim okolnostima. Tim su povodom učenici 3a i 3b razreda na satu Profesionalne komunikacije u sestrinstvu čitali poruke teških bolesnika. 

Nemoj me izbjegavati! Budi onaj koji voli... prijatelj kakav si uvijek bio.
Dodirni me. Jednostavni stisak ruke može mi kazati da ti je do mene stalo i ja se neću osjećati tako osamljen.

(izvor: Hrvatska udruga  prijatelja hospicija)

Inicijativa za obilježavanje ovoga dana potječe iz 1991. godine  kada je papa  Ivan Pavao II doznao da boluje od Parkinsonove bolesti, koju karakterizira kroničan tijek i brojni funkcionalni poremećaji. Svjetski  dan bolesnika obilježava se 11. veljače. To je ujedno i dan  na koji se u Katoličkoj Crkvi svetkuje Majka Božja Lurdska. Upravo je  marijansko svetište u Lourdesu poznato po čudesnim ozdravljenjima i okupljalište je  mnogih bolesnika koji ondje mole za svoje zdravlje kao i zdravlje svojih bližnjih. 
Cilj Svjetskoga dana bolesnika jest poticanje svijesti o nužnosti primjerene skrbi o bolesnicima, poštivanja njihovih prava i empatije koja im je neophodna u bolesti. Nakon što su se upoznali s povijesnim obilježjima Dana bolesnika,   učenici su ispisali poruke podrške oboljelima na plakatu i tako   ukazali na važnost  humanosti i emocionalne podrške u skrbi za oboljele. 

Nastavnik: Sonja Šare