Medicinska Škola Ante Kuzmanića Zadar


Druženje s Florence Nightingale

 11. travnja 2016. 14:56 |   Novosti


Povodom manifestacije ZADAR ČITA u srijedu, 6. travnja 2016., u Medicinskoj školi Ante Kuzmanića  je održano „Druženje s Florence Nightingale“. Namjera je bila upoznati učenike s kavom i začetnicom modernog sestrinstva. Ovime se učenike htjelo povesti na druženje kroz povijest povezujući mirise kave s čitanjem najzanimljivijih dijelova o životu požrtvovne reformatorice sestrinskog sustava. Druženju su prisustvovali profesori hrvatskog jezika pedagoginja Vera Barić i pripravnica iz pedagogije.

Učenici 1.c su pod vodstvom prof. Ante Ražnjevića upoznali ostale učenike o povijesti i zanimljivostima vezanim za kavu te nastanku kavana. Koliko je kava posebna i omamljujuća, najbolje nam pokazuju dvije legende. Prema prvoj legendi, arhanđeo Gabrijel je Muhamedu donio tamni napitak kako bi odagnao san tijekom molitve i stekao snagu. Prema drugoj legendi, pastir Kaldi iz Jemena je primijetio da su se koze iz njegova stada uznemirila i počele patiti od nesanice nakon što su pojele divlja crveno-smeđa zrna. O tome je obavijestio opata , koji je bio uvjeren da su "čarobne jagode" vražji plod te ih je dao spaliti. Spaljena zrna su puštala snažan i ugodan miris. Opat je iz radoznalosti pokupio smeđa zrna, potopio ih u vodu.  Tako je dobio vruć napitak koji je njemu i njegovoj subraći pomagao svladavati san tijekom noćnih molitvi.

Nadalje, učenici 1.a pod vodstvom prof. Anite Basioli su nas upoznali s životom britanske začetnice modernog sestrinstva, Florence Nightingale. Rođena je 12. svibnja 1820.g kada se i obilježava Dan medicinskih sestara. Kao pripadnica imućne obitelji, zanemaruje roditeljska očekivanja i okreće se pomaganju bolesnih i siromašnih. Ona je reformirala vojne i opće bolnice te ubožnice. Utjecala je na izgradnju opće slike medicinske sestre i vojnika. Napisala je knjigu o principima medicinske njege i postavila temelje modernog sestrinstva.  Pripravnica iz pedagogije, Ana Vuksan-Ćusa je uvela učenike i nastavnike u druženje. Najviše dojma je na učenike ostavila činjenica da je Florence bila poznata kao „Dama s svjetiljkom“ ali i kao „Dama s čekićem“. Naime, da bi došla do zaliha hrane i medicinskih potrepština, upadala je  u skladišta  i čekićem razbijala vrata i ormare.

 

Ana Vuksan-Ćusa, pripravnica iz pedagogije

Medicinska škola Ante Kuzmanića