Medicinska Škola Ante Kuzmanića Zadar


Svjetski tjedan glaukoma

 11. ožujka 2016. 07:56 |   Novosti


 

Povodom svjetskog tjedna glaukoma koji se i u našem gradu obilježava od 07. do 11. ožujka održan je niz događanja sa ciljem da javnost upozori na glaukom, bolest očnog živca koja nastaje kao posljedica nereguliranog očnog tlaka, a koja u konačnici može dovesti do propadanja vidnog živca i sljepila.

Događanja u sklopu svjetskog dana glaukoma zajednički organiziraju Liga protiv raka Zadar, Oftalmološki odjel Opće bolnice Zadar, Zavod za javno zdravstvo Zadar, Udruga slijepih i slabovidnih zadarske županije, Pikado savez Zadarske županije, Narodni muzej Zadar, Sportski centar Višnjik, Odjel za zdravstvene studije Sveučilišta u Zadru te Medicinska škola Ante Kuzmanića u Zadru

Učenici 5. A  razreda naše škole sa nastavnicom Jelenom Kevrić sudjelovali su u ponedjeljak 07. ožujka u akciji besplatnog mjerenja očnog tlaka i edukaciji zainteresiranih građana o važnosti ranog otkrivanja i liječenja glaukoma u prostorijama Odjela za pedijatriju Opće bolnice Zadar.

U utorak, 08. ožujka  učenici 5. B razreda sa nastavnicom Suzanom Pezelj sudjelovali su u mjerenju očnog tlaka te krvnog tlaka i razine šećera u krvi na Narodnom trgu, kao i edukaciji građana o važnosti prevencije i liječenje glaukoma, kao i povišenog krvnog tlaka i šećera u krvi.

Akcija je za cijelo vrijeme svog trajanja, unatoč lošim vremenskim uvjetima, imala veliku posjećenost, što nam govori u prilog popularnosti ovakvih javnozdravstvenih akcija kao i činjenici da su naši sugrađani iznimno  svjesni važnosti  kako  očuvanja zdravlja tako i ranog otkrivanja i pravodobnog liječenja bolesti.